Titel project:

Beneficiaire:

Gevraagd bedrag:

Plaats:

Tuinbouw en motorpomp

Tasseré Cissé                                         Dit project werd mogelijk gemaakt door de gift van een MOP-donateur.

123 euro

Kongoussi, Burkina Faso

2019-05 Tasseré Cissé

 

Tasseré Cissé (eerder geholpen in 2008 met operatie en meloenenverbouw) is een boer uit Kongoussi die lichamelijk gehandicapt is. Hij heeft vijf kinderen, waarvan er drie op school zitten. De oudste zoon kwam dit jaar met goed resultaat door zijn toelatingsexamen voor de universiteit. Die krijgt daarmee een studiebeurs van de overheid. Zijn oudste dochter is tot groot verdriet van Tasseré op 17-jarige leeftijd zwanger geraakt en woont nu in het dorp van de aanstaande vader.  Tasseré is inmiddels half in de vijftig (de foto is van 2008).

 

Kongoussi ligt in wat we hier tegenwoordig “terroristengebied” noemen en het continue gevoel van gevaar en onveiligheid drukt zwaar op de bevolking. Toch gaat het leven verder en Tasseré verbouwt dit jaar gierst op de 2 hectare land die hij heeft. Het wil nog niet erg regenen in Burkina dus iedereen houdt zijn hart vast voor de landbouwopbrengsten dit jaar.

 

Tasseré heeft een aanvraag ingediend voor zijn tuinbouw activiteiten in de droge tijd. Het meer van Bam in Kongoussi is daar een uitstekende plaats voor, maar je hebt wel een pomp en pijp nodig om het water naar je tuinbouwveldje te krijgen. Heel veel boeren doen hier aan tuinbouw in de droge tijd en het veld van Tasseré ligt op een paar honderd meter van het water af. Naarmate de droge tijd vordert wordt die afstand groter.

 

Tasseré wil met zijn project ook anderen op zijn land later werken en zo extra verdienen. Hij schat dat 16 personen aan tuinbouw kunnen doen. Voor de zaden voor groene bonen, uien, witte kool, wortelen, kunstmest vraagt hij 80.000 CFA = 123 euro. Voor de motorpomp, met accessoires, pijp, Diesel, motorolie komt het bedrag neer op 715.500 = 1.090 euro. Op de vraag of hij al aan een motor op zonne-energie had gedacht, zei hij dat tot nu toe niemand bij hen zo’n pomp gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ouagadougou, 1 juli 2019

 

Yessa Diarra, uitvoerend coördinator Burkina Faso Stichting MOP

Lenie Hoegen Dijkhof, bureau coördinatie