2007 - 2017

Moeders Ontwikkelings Projecten

Titel project:

Beneficiaire:

Gevraagd bedrag:

Plaats:

Kiosk en installatie

Korotimi Zida                                       Dit project werd mogelijk gemaakt door de gift van een MOP-donateur.

419 euro

Ouagadougou, Burkina Faso

2019-10  Korotimi Zida

 

Korotimi Zida is 30 jaar oud. Ze nam in de maand mei contact op per telefoon omdat iemand haar naar ons verwezen heeft, maar die persoon wil anoniem blijven. Korotimi zit zwaar in de problemen. Ze komt uit Bobo Dioulasso uit een polygaam gezin met 10 kinderen. Vader had haar uitgehuwelijkt maar dat heeft ze geweigerd. Ze hield van een jongeman, maar die werd door de vader geweigerd. Toen ze zwanger raakte van hem werd ze het huis uitgezet met de boodschap dat als ze bij die man zou blijven, ze nooit meer terug mocht komen. De jongeman in kwestie vond het onverantwoord om samen verder te gaan, want je familie is alles.

 

 

Nu woont ze in Ouagadougou, heeft een kind en er is ook een neefje uit het dorp bij haar ingetrokken. Ze bouwde een mini bedrijfje op; een kiosk waar ze telefoon eenheden verkoopt en koffie en thee serveert. Maar ze huurde de plek en op een dag wilde de eigenaar op die plaats zelf iets beginnen. Dus ze moest eruit met al haar hebben en houwen. Ze heeft geen geld om opnieuw op te starten, heeft huurschuld en zij en haar neefje hebben geen inkomsten meer. Een buurvrouw in de wijk helpt de twee een beetje om te eten (zie aanvraag mevrouw Agathe Badolo).  Korotimi had ook nog een inwendige oogontsteking die haar erg pijn deed. Korotimi was de wanhoop nabij en niet ver van psychisch instorten.

 

 

Op ons verzoek presenteerde ze de kosten voor de opzet van een nieuwe kiosk. Maar liefst 2.875 euro. Dit inclusief een opstartfonds voor de verkoop van telefooneenheden van zo’n 1.500 euro. Dit hebben we bij voorbaat afgewezen en haar gezegd dat er een bedrag voor haar beschikbaar is van ongeveer 420 euro. Korotimi stond erop dat we haar dat geld zouden geven zodat ze haar huurschuld kon betalen. Maar daar is het niet voor bedoeld. Dan zit ze nog zonder inkomen en daarvoor is het ook niet goedgekeurd door Stichting MOP. Na veel over en weer telefoneren heeft ze haar plannen bijgesteld en wordt er nu gewerkt aan een kleine kiosk waar ze kan beginnen met de verkoop van koffie, thee en ontbijt om zo beetje bij beetje verder op te bouwen.

 

 

Inmiddels is ze ook bij een oogarts geweest (noodhulp) en gebruikt ze

medicijnen voor de oogontsteking.

 

Korotimi ziet weer een beetje perspectief in de toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ouagadougou, 30 juli 2019

 

Yessa Diarra, uitvoerend coördinator Burkina Faso Stichting MOP

Lenie Hoegen Dijkhof, bureau coördinator